Cat timp rezista microbii in spatii comune

Microbii exista peste tot in jurul nostru iarun singur stranut poate pulveriza picaturi de saliva infestate cu bacteriisi virusuri chiar la un metru.

Specialistii spun ca durata de viata a microbilor depinde de mai multi factori. Virusurile trebuie sa invadeze celulele unei gazde vii pentru a se reproduce iar viata lor este mai scurta decat cea a bacteriilor.

Desi virusurile nu pot supravietui in afara unei gazde, capacitatea lor de inmultire este compromisa, iar durata de viata este limitata. Pe cand bacteriile au o viata mai mare decat cea a virusilor si se pot reproduce singure si oriunde.

Umiditatea reprezinta un factor esential in supravietuirea si rezistenta germenilor in spatiile comune. Nici bacteriile si nici virusii nu pot trai pe suprafete uscate cu o umiditate mai mica de 10%.

Un teren optim de reproducere al bacteriilor este buretele de bucatarie, care ofera o umiditate si substante nutritive. Unele bacterii supravietuiesc cel mai bine la temperatura camerei si in conditiide umiditate normale. Acestea sunt bacteriile mezofile (Mycobacterium tuberculosis), si Escherichia coli si pot trai de la cateva ore pana la o zi.

Virusul imunodeficientei umane este un virus sensibil,care moare aproape instantaneu la lumina solara,iar Staphilococus aures este responsabil pentru sindromul de soc toxic si pentru infecttle ranilor.

Fiecare centimetru patrat de piele contine cel putin 100.000 de bacterii care pot supravietui mai mult sau mai putin in diferite medii.

Spalarea si dezinfectarea mainilor si a suprafetelor poate ajuta extrem de mult la eliminarea germenilor. Virusii pot supravietui uneori pe suprafetele interioare mai mult de 7 zile,mediile in care traiesc cel mai mult sunt reprezentate de suprafete neporoase,cum ar fi otelul inoxidabil si materialele plastice.

Pe suprafetele poroase, cum ar fi hainele si alte tesaturi, germenii pot avea o durata mai mica de viata. Din acest motiv trebuie a avem grija de igiena mainilor dupa ce au fost atinse de balustrade, bare de autobuz, sau manere ale usilor din magazine.

Virusurile gripale sunt capabile sa provoace infectia prin strangerea mainii unei persoane bolnave si pot supravietui pe suprafetele dure timp de 24 de ore, dar pe tesaturi doar 15 minute.

Spalarea pe maini trebuie efectuata in mod frecvent,mai ales dupa ce s-a mers la toaleta, a stranutat, si-a suflat nasul si dupa ce am tusit.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.