Miraculosul ghimbir

Ghimbirul , denumit popular si „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci, in Moldova si Muntenia a fost cel de ‘piper alb’.

Ghimbirul este, poate, cel mai folosit condiment, fiind utilizat in absolut toate tipurile de preparate, de la supe, sosuri, pana la deserturi si bauturi.. Pe langa larga raspandire in gastronomie,ghimbirul are si alte intrebuintari, mai ales ca remediu terapeutic .

In raceala, ghimbirul actioneaza asupra plamanilor, stomacului si splinei. O radacina proaspata de ghimbir, rasa si fiarta in 250 ml apa, timp de 10 minute, produce un ceai cu efecte remarcabile in tratarea edemelor, vomei sau tusei.

Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminarea de mucozitati si congestii respiratorii. Indigestia poate fi tratata daca mananci cateva bucatele de tulpina de ghimbir proaspat.

Ghimbirul este calmant pentru durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele, in vreme ce o cana de suc din aceeasi parte a plantei va poate scapa de un sughit rebel, greata sau vomaori chiar de o toxiinfectie alimentara.  In reumatism, rapoarte medicale din diverse spitale arata ca injectarea unei solutii de 5-10% suc de ghimbir in zonele afectate, poate trata cu succes durerile reumatice.

Ghimbirul este folosit, adesea, ca antidot in caz de rau de mare. Este intrebuintat, de asemenea, pentru combaterea raului de altitudine, de masina, de miscare de rotatie. Ghimbirul actioneaza si impotriva starilor de voma, greturilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale. In caz de greata, se tine in gura, sub limba, o bucatica de radacina de ghimbir, iar senzatia de greata si voma va disparea imediat.

In industria parfumurilor este utilizat ghimbirul gratie uleiului esential pe care il contine, rizomul de ghimbir, acesta emanand o savoare de lamaie piperata si confera astfel caldura si personalitate parfumurilor.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.