Eurespal, blocat la vanzarea in farmacii

Medicii de familie dib Bucuresti si Ilfov au primit notificari prin telefon, de la farmacisti, sa nu mai prescrie siropul de tuse Eurespal.

Agentia Nationala a Medicamentului (AMN) nu a facut nici o informare catre medicii de familie cu privire la acest medicament, care ar avea o problema, spun medicii de familie.

”NU ne-a dat ANM niciun fel de informare. M-au sunat de la farmacie, să-mi spună să nu mai prescriu Eurespal sirop şi pastile, aşa circulă informaţia în România. Deci nu am avut nicio informare oficială de la ANM, nicio hârtie. Nici pe aplicaţiile cu lista medicamentelor care sunt instalate pe telefon. Nici DSP nu ne-a anunţat, nici Ministerul Sănătăţii. De la farmacii mi-au spus că Eurespal s-a blocat la depozite şi că nu mai poate fi distribuit. Am înţeles că toţi medicii de familie au primit de la farmacii recomandări, nu au avut hârtii oficiale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Sandra Alexiu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.

Motivul pentru care acest medicament a fost blocat la vanzare, nu se stie, pentru ca autoritatile nu au comunicat nimic pficial catre medici.

„Motivul nu-l ştim pentru care s-a oprit acest medicament, dacă are o problemă cu substanţa activă sau este o greşeală de etichetare. Se dă în tusea productivă şi este printre foarte puţinele siropuri de tuse care se prescrie gratuit la copii. Este foarte posibil să fie un exces de prescriere din acest motiv. Se dă şi la tuse spastică şi la tuse productivă, iar foarte multă lume este panicată că nu-l mai dăm, pentru că e gratis”, mai spune Sandra Alexiu.

Producatorul francez spune ca madicamentul contine o substanta care ar putea sa provoace probleme cardiace.

Marti, ANM si a Dispozitivelor Medicale a transmis ca  s-a luat decizia retragerii medicamentului Eurespal de pe piata, decizia s-a luat la nivelul Uniunii Europene, dupa o ancheta a autoritatilor din Franta.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informează cu privire la retragerea de pe piaţă a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungită şi EURESPAL 2 mg/ml sirop. Autoritatea de reglementare şi control al medicamentului din Franţa a declanşat o procedură de urgenţă la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilenţă (PRAC) al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), în săptămâna 11-14 februarie a.c”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de ANMDM.

Derinatorul autorizatiei de punere pe piata pentru acest medicament, a decis sa solicite retragerea  acestuia din toate tarile in care sunt comercializate.

ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior ANMDM situaţia cu seriile şi cantităţile retrase. ANMDM va publică pe website-ul instituţiei, imediat după emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanşarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranţă al fenspiridei, substanţă activă din EURESPAL”, se mai arată în comunicat.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.